Anda Schippers

Jancis Robinson totaal verrast door kwaliteit Nederlandse wijn


Jancis Robinson proeft Nederlandse wijnen in haar tuin (Foto: Irene te Dorsthorst / By The Grape)

Hoe vaak gebeurt het dat je een van de belangrijkste wijnschrijvers op aarde blij kunt verrassen met wijn die ze nog niet kent? Het overkwam een team van By the Grape op zaterdag 21 augustus.

’s Ochtends om halftien belden we aan bij het tweede huis van Jancis Robinson in de Languedoc. Terwijl documentairemaker Fred van Dijk enDerrick Neleman Jancis’ huis onveilig maakten en haar man Nick Lander in de keuken filmden (waar hij onze lunch stond te koken), zat ik met La Robinson op de bank voor een uitgebreid interview.

By the Grape had een aantal Nederlandse wijnen vooruitgestuurd om die samen met Jancis Robinson te kunnen proeven. Tijdens het interview werd duidelijk dat Jancis niet al te veel verwachtte van die proeverij. Maar toen ze een uurtje later in haar tuin, in de schaduw van een grote boom (het was een bloedhete dag), de eerste slokken nam, spatte de verbazing van haar gezicht. Ze was totaal verrast door de kwaliteit van Nederlandse wijn. Beter dan Engelse wijn, vond ze. Complimenten voor de wijnmakers, zei ze. In no time stuurde ze een tweet de wereld in: Just tasted a range of Dutch wines. SO surprised by how well made they were.

Later die dag kondigde ze aan zéker over deze Holland-grown wine surprises te schrijven op haar site. En dat heeft ze gedaan. Kijk opwww.jancisrobinson.com voor haar verslag, dat als titel heeft: My most surprising tasting ever.

Het interview met Jancis kun je binnenkort lezen in By the Grape Magazine. De documentaire, inclusief de proeverij, zal te zien zijn op de iPadversie van By the Grape Magazine.

Bron:  Bythegrape