Rubriek MediSein
Auteur RZ

Een resveratrolrijk dieet voor en tijdens behandeling van borstkanker met rapamycine is aan te raden. Oftewel, een glas rode wijn doet goed, zo concluderen onderzoekers van het Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

beeld: Thinkstockbeeld: Thinkstock

Zij ontdekten dat resveratrol, dat onder meer in rode wijn voorkomt, de gevoeligheid voor rapamycine verhoogt en zo de groei van borstkankercellen remt. De combinatie van resveratrol en rapamycine kan van grote therapeutische waarde zijn in de behandeling van borstkanker en wellicht andere processen waarbij mTORC1 wordt geactiveerd.

Hoewel vorderingen in chemotherapie het risico van terugval en overlijden van borstkankerpatiënten aanzienlijk verminderd hebben, is de terugkeer van borstkanker door mislukte chemotherapie of opgebouwde resistentie nog steeds een probleem. Combinatietherapie is vaak een oplossing om resistentie te overkomen.

Kankercellen worden na verloop van tijd resistent tegen rapamycine. Behandeling met rapamycine, waarvan bekend is dat het mTORC1 selectief remt, kan ervoor zorgen dat celoverleving en medicijnresistentie toenemen. Door rapamycine te combineren met resveratrol wordt de celgroei geremd, voornamelijk door het onderdrukken van AKT-activatie dat door rapamycine wordt geïnduceerd.

Het remmende effect van rapamicine op celgroei varieert nogal tussen verschillende kankercellijnen. In huidig onderzoek werd naar drie cellijnen gekeken (MDA-MB-231, MCF-7 en BT-549) en zorgde de combinatie van kleine hoeveelheden rapamycine en resveratrol in alle drie de cellijnen voor een celafname van zeker 50 procent.

Reina Zijlstra

Cancer Letters 2011; 301: 168-76: Resveratrol enhances the anti-tumor activity of the mTOR inhibitor rapamycin in multiple breast cancer cell lines mainly by suppressing rapamycin-induced AKT signaling

Bron: http://medischcontact.artsennet.nl