(Internet vertaling)
Het endotheel is de binnenbekleding van onze bloedvaten en de normale functies van endotheliale cellen omvatten waardoor stolling, adhesie van bloedplaatjes en het immuunsysteem. Endotheeldysfunctie is geassocieerd met verminderde anticoagulatie-eigenschappen en het onvermogen van slagaders en arteriolen volledig verwijden.

De geleidelijke afname van de endotheelfunctie na verloop van tijd is een belangrijke factor in de ontwikkeling van ziekten die samenhangen met het ouder worden, vooral hart-en vaatziekten (HVZ). Veel epidemiologische studies suggereren bescherming tegen hart-en vaatziekten bij matige inname van alcoholische dranken, met name die rijk is aan antioxidanten, zoals rode wijn, die rijk is aan polyfenolen (RWPs).

Deze studie onderzocht of de inname van rode wijn polyfenolen (RWPs), een rijke bron van natuurlijke antioxidanten, de vergrijzing samenhangende aantasting van de vaatfunctie en fysieke inspanningscapaciteit voorkomt. Vasculaire reactiviteit van 12, 20 en 40 weken oude ratten werd beoordeeld in orgel kamers. Ratten ontvangen van week 16 tot 40, hetzij oplosmiddel, RWPs of de anti-oxidant en NADPH-oxidase-remmer, apocynin. RWPs en apocynin verbeterde de endotheliale dysfunctie, genormaliseerd oxidatieve stress en de expressie van de verschillende eiwitten. RWPs ook verbeterd met de vergrijzing samenhangende afname van lichaamsbeweging. Zo, de inname van RWPs beschermt tegen veroudering geïnduceerde endotheelfunctie en afname van fysieke prestaties. Deze effecten kunnen betrekking hebben op de mogelijkheid van RWPs aan oxidatieve stress normaliseren en de expressie van eiwitten die betrokken zijn bij de vorming van NO en de angiotensine-II-pathway.

Internationale Wetenschappelijke Forum voor Alcohol Research leden dachten dat dit een uitstekend papier, als het begint te verdiepen in mechanismen die polyfenolen verbetering van de gezondheid. Een mechanisme is gericht en de resultaten zijn in overeenstemming met de werkhypothese van een specifieke interactie tussen polyfenolen en bijzondere enzymen. Er is een bevredigende overeenkomst tussen basale mechanismen en pathofysiologie. Sommige wetenschappers geloven dat interventies om de endotheelfunctie (zoals de consumptie van rode wijn of andere bronnen van polyfenolen) moeten eerder in hun leven beginnen te vertragen de endotheliale dysfunctie die optreedt met het ouder worden te verbeteren. Deze studie bij ratten de neiging om ondersteunen van een dergelijke overtuiging.

De huidige studie bij ratten bleek dat de toediening van rode wijn polyfenolen beschermd tegen veroudering endotheeldysfunctie geïnduceerd. Zoals de auteurs: “De huidige bevindingen wijzen erop dat regelmatige inname van RWPs in het drinkwater vanaf jonge leeftijd (16 weken oud) voorkomen dat de vergrijzing in verband met disfunctioneren van het endotheel waarschijnlijk door het verminderen van de overmatige oxidatieve stress in de vaatwand. ” Ze suggereren een belangrijke rol van NADPH-oxidase en mogelijk ook de angiotensine systeem in de abnormale vasculaire respons bij veroudering. Hun studie toonde aan dat, “RWPs inname ook een fysiologisch gunstig effect had, omdat het een verbetering van de fysieke inspanningscapaciteit van oude ratten.”

Bron: Boston University Medical Center en/of www.news-medical.net