Archive for the ‘Wijn wijsheden & anecdotes’ Category

Wijntraining-online

Nieuwe informatieve website:   Wijntraining-online
Voor wie is Wijntraining-online.nl? Wijntraining-online.nl is een speciale website die enerzijds oefening biedt voor de wijnliefhebber die zijn/haar wijnkennis wil verbreden. Tevens biedt de website oefening aan elke professional die zich opleidt tot wijnadviseur, vinoloog, sommelier, gastheer of een aanverwant beroep….
Hier volgt het adres van de website:
Wijntraining online

Wijnreis door het lichaam van Harold Hamersma

Gepubliceerd : 25 maart 2010 – 8:00 am | door Maurice Laparlire (Foto: Flickr/Wendy_Schotmans)

Wijnschrijver en liefhebber Harold Hamersma wilde voor eens en altijd een einde maken aan een oeroude discussie. Is rode wijn nu goed voor de gezondheid of niet? Is het vermeende heilzame effect van (blauwe) druiven, schillen, pitjes en steeltjes een volkswijsheid of wetenschappelijk onomstotelijk bewezen? Met zijn net verschenen boek “Wijnreis door mijn lichaam” heeft hij goed nieuws voor liefhebbers van een dagelijks glaasje rood.

Een bezoek aan Hamersma begint uiteraard met een goed glas. Een rode Domaine de Marotte, gekweekt op de Franse berg Mont Ventoux door het Nederlandse echtpaar Van Dijkman. Fantastisch. Een zachte, volle wijn, met in de verte een pepertje. Ogen dicht, zwijgen en genieten. Stel nu eens voor dat je met drie van deze bellen per dag honderd jaar oud wordt? Wauw, daar tekenen we voor!


Twintig flessen

Hamersma wordt vaak geconfronteerd met de kwestie. “Dan kijken ze me smekend aan. ‘Meneer Hamersma, rode wijn is gezond hè ? Toch? Dat is toch zo?’ En maar hopen dat ik een bevestigend antwoord geef. Ik zei altijd dat ik dacht van wel. Maar na tien jaar eindeloos spitten en graven in wetenschappelijke bladen van The Lancet tot het ietwat obscure Gut weet ik het zeker: van dagelijks een paar glazen rode wijn wordt een mens gezonder.”

Eerlijk is eerlijk, Hamersma worstelde zelf ook wel eens met wat onzekerheid. De wijnjournalist trekt manmoedig zo’n twintig flessen per dag open voor inspectie in zijn ‘bedrijfsruimte’, zoals hij zijn mond noemt. Hij spuugt weliswaar uit (“anders stond hier een lever van honderd kilo”), maar de slijmvliezen nemen toch altijd op ter waarde van vier glazen. Hamersma oogt als een frisse, fitte kerel, maar hij twijfelde toch: was zijn binnenkant ook wel zo in vorm? Voor het schrijven van zijn boek ging hij gedetailleerd twintig lichaamsfuncties langs. Het leverde stuk voor stuk glanzende rapportcijfers op. Met wetenschappelijke bronnen welteverstaan.

Resveratrol
Hamersma zegt oprecht open te hebben gestaan voor weerleggend bewijs, maar volgens hem mogen wijnliefhebbers voorgoed opgelucht adem halen. “Voor een man maximaal vier glazen rode wijn per dag, een vrouw eentje minder. Wel verspreid over de dag, liefst met een hapje erbij. Neem die glaasjes als onderdeel van gezonde voeding, beweeg voldoende en je vaart er wel bij. Dat hebben we dan vooral te danken aan het stofje resveratrol, dat slecht cholesterol afbreekt en de aanmaak van goed cholesterol stimuleert. En een goede bloedsomloop en dus doorbloeding, daar varen alle organen wel bij.
Geloof me, van rode wijn wordt een mens ouder en gelukkiger.”

Kijk, dat is nog eens vrolijkstemmende conclusie. Zo horen we ze graag.           A votre santé !

Wijnreis door mijn lichaam

Bron:  www.rnw.nl

“Kurksmaak” simpel te verwijderen

“Kurksmaak” simpel te verwijderen

Posted by Sjoerd Schwering On September – 12 – 2009

Vind u het ook zo zonde als een wijn besmet is met de kurk bacterie? Hieronder een goedkope oplossing, hoe simpel kan het zijn! Wij hebben het getest en zijn nog niet helemaal overtuigd, maar het is zeker de moeite van het proberen waard!

Via Flickr

Een kostbare fles wijn met een “kurksmaak” is een nachtmerrie voor elke sommelier. Het kost het bedrijf veel geld om de fles te vervangen en je moet maar afwachten of de schade wordt vergoed door de wijnleverancier. Bovendien geeft het de nodige ergernis aan tafel, ondanks de soepelheid waarmee de sommelier voor een oplossing zorgt.

Mel Knox, een makelaar van eiken vaten uit San Francisco die de Franse vatenproducent Taransaud vertegenwoordigt, beweert dat hij een goedkope oplossing heeft gevonden om die vervelende TCA smaak te verwijderen uit een besmette wijn. Het werkt vooral als dit minder geprononceerd is.

Maak van een stuk folie (polyethyleen) van circa 30 x 30 cm een losse prop en doe deze in een open waterkan. Giet de geïnfecteerde wijn hierop en laat de wijn door walsen gedurende 5 á  10 minuten zo goed mogelijk in contact komen met de folie. Hoe krachtiger de “kurksmaak”, hoe langer de wijn in contact met de folie moet zijn. Vervang in hardnekkige gevallen de prop folie door een nieuwe.

Probeer een beetje van de wijn om te constateren of de “kurksmaak” verdwenen is en decanteer de gezuiverde wijn in een karaf.

Volgens Brian Smith van Vinovation, een “wijnreparatiebedrijf” dat experimenteert met filters die met verschillende soorten plastic zijn gevuld en die zijn bedoeld om in vaten of tanks gevuld met wijn die een TCA besmetting heeft opgelopen, absorbeert polyethyleen TCA als een spons.

TCA besmetting, in de wandeling nog steeds vaak “kurksmaak” genoemd, wordt vooral veroorzaakt door een reactie tussen een schimmel in de kloven van kurk en chloor bevattende reinigingsmiddelen voor kurken. Maar TCA kan ook optreden in wijnkelders indien fenolische houtconserveringsmiddelen in aanraking komen met chloorhoudende stoffen. Een hele wijnkelder kan dan besmet raken.

Bron: Los Angeles Times van 28 maart 2007
Vertaling en bewerking Paul Op ten Berg

Wijnnieuws

Koolstofdatering voor dure wijn

Kernproeven uit het verleden maken test mogelijk

22 maart 2010 Arjen Dijkgraaf

Dankzij kernproeven uit het verleden kun je zien of dure wijn écht afkomstig is uit het jaar dat op het etiket staat. Dat vertelde Graham Jones (University of Adelaide, Australië) tijdens het voorjaarscongres van de American Chemical Society in San Francisco.

Daar gáát Grootgruts handel.Daar gáát Grootgruts handel.

De test is gebaseerd op koolstof-14 die (ingebouwd in CO2) de atmosfeer in is geslingerd in de periode 1944-1963. Toen was het gebruikelijk om atoombommen bovengronds uit te proberen. Sindsdien wordt die koolstof-14 elk jaar een beetje verder verdund door koolstof-12, die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen.

Planten gebruiken CO2 uit de atmosfeer als grondstof voor hun biomassa. De hoeveelheid koolstof-14 die ze inbouwden, heeft dus rond 1963 een piek vertoond.

De Australiers hebben nu laten zien dat ze 20 Australische wijnen uit de periode 1958-1997 accuraat konden dateren doorde ethanolcomponent te analyseren met een accelerator-massaspectrometer, en de resultaten te vergelijken met bewaard gebleven atmosfeermonsters uit die jaren.

Om de meting nog robuuster te maken zou je ook de andere koolstofhoudende componenten in de wijn kunnen analyseren.

Volgens Jones zit de wijn-industrie met smart op zo’n test te wachten. Wijnen uit een goed jaar zijn tegenwoordig een gewild beleggingsobject, en dat vergroot de verleiding om creatieve dingen te doen met goedkope foezel. Sommige experts schatten dat 5 procent van de dure wijnen tegenwoordig nep is.

Bron:  C2W

Return top
 
wordpress visitor counter