Archive for the ‘Wijn wijsheden & anecdotes’ Category

Wijn voor een langer leven

GlaswijnResveratrol, een stof uit druiven en wijn, blijkt de gezondheidsrisico’s van een vetrijk dieet tegen te werken. Die stof belooft de komende jaren dan ook big business te worden.

In een onderzoek kregen muizen op een calorierijk dieet resveratrol toegediend. Wat bleek? Ze werden weer zo gezond als muizen op een normaal dieet. Ze bleven wel vet, maar leefden langer dan muizen op een vetrijk dieet zonder resveratrol.

Resveratrol lijkt gezondheidsrisico’s van een vetrijk dieet tegen te werken, maar de calorieën blijven, besluit het internationaal onderzoeksteam rond David Sinclair van de Harvard Medical School op de website van het vakblad Nature. De dosissen die de muizen kregen, zouden verhoudingsgewijs ook mogelijk zijn bij mensen, maar het is nog helemaal niet bewezen of het even sterke effecten heeft bij de homo sapiens.

De onderzoekers menen dat ze aangetoond hebben dat oraal in te nemen geneesmiddelen het effect van een ongezond dieet kunnen neutraliseren. Dat is geen overbodige luxe omdat veel mensen er niet in slagen hun calorie-inname drastisch te verlagen.

De laatste jaren verschijnen regelmatig studies die aantonen dat een matige consumptie van rode wijn gezond is en onder meer het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Volgens Amerikaanse wetenschappers bevat rode wijn met resveratrol een stof die de levensduur van cellen verlengt. Dat zogenaamde ‘polyfenol’ is als antischimmelmiddel in verschillende planten te vinden, onder meer aardnoten, rode besvruchten, druiven en pinda’s.

Resveratrol zou min of meer hetzelfde effect hebben op cellen als een caloriebeperkt ‘hongerdieet’. Wijnen uit gebieden met extreme weersomstandigheden, zoals Chili en Australië, bevatten meer resveratrol dan wijnen uit onder meer Frankrijk.

Die stof belooft de komende jaren big business te worden. Japanse wetenschappers hebben onlangs een wijn geproduceerd die drie keer meer ‘natuurlijke’ resveratrol zou bevatten dan de gemiddelde rode wijn. De universiteit van Yamanashi en het Japanse bedrijf Mercian ontwikkelden de wijn op basis van merlot en een lokale muskaatvariant. De wijn zou tegen eind 2007 in de rekken liggen.

Ook Sirtris Pharmaceuticals, het bedrijf van onderzoeker David Sinclair, test momenteel verbeterde versies van resveratrol uit. Bedoeling is om diabetespatiënten te helpen om hun glucoseniveau te controleren. Critici wijzen op mogelijke neveneffecten, zoals verlaagde vruchtbaarheid.

Bron Nu.nl

Wijn eigenaardigheden

Leuke weetjes over wijn.

Return top
 
wordpress visitor counter